Cubee pakjesautomaten, klaar voor de toekomst!

9 augustus 2018 Leestijd: 3 min

U hebt ze wellicht al zien staan, de Cubee pakjesautomaten. De populariteit van de pakjesautomaten neemt razendsnel toe. We bespreken deze explosieve groei en de laatste trends met Clara Swinnen, Marketing Communication Manager van Cubee.

De Cubee pakjesautomaten zijn de ideale oplossing voor consumenten die hun pakjes willen laten leveren maar op het moment van de levering niet thuis zijn. Als ze kiezen voor deze leveringswijze, ontvangen ze een unieke haalcode waarmee ze hun pakje uit één van de lockers kunnen halen. Ook om een bestelling te retourneren kunnen consumenten gebruik maken van een Cubee pakjesautomaat.

Succesformule

“Het succes van de Cubee pakjesautomaten toont aan dat de consument nood had aan een dergelijk systeem,” vertelt Clara Swinnen. “Mensen zijn vaak van huis en dus niet aanwezig wanneer de postbode langskomt of geraken niet tijdig in het postkantoor. We plaatsen onze pakjesautomaten o.a. op het woon-werk-traject, zoals op parkings langs pendelwegen of aan tankstations. Meer dan 80% van onze pakjesautomaten staan buiten en zijn 24/7 bereikbaar.”

Het succes van de Cubee pakjesautomaten toont aan dat de consument nood had aan een dergelijk systeem.

Clara Swinnen
Sales Communication Manager Cubee

Toenemende trends

“We zien een aantal trends opkomen,” vertelt Clara Swinnen. “Zo merken we dat de populariteit van campus lockers sterk toeneemt. Studenten blijken een heel interessante doelgroep: ze kopen graag online en kennen het systeem van lockers al. Bovendien springen de onderwijsinstellingen mee op de kar: zo kan de Cubee pakjesautomaat aan de UGent ook gebruikt worden om boeken uit de bibliotheek af te halen buiten de openinguren.”

Een andere opvallende samenwerking vinden we terug in Hamme. “Hamme is echt klaar voor de toekomst,” lacht Clara Swinnen. “Het gemeentebestuur heeft een Cubee pakjesautomaat in het gemeentehuis geplaatst die voor het ophalen van pakjes gebruikt kan worden, maar ook van officiële documenten. Wat een service!” De samenwerking met Hamme toont aan dat steden en gemeenten meer en meer op zoek gaan naar oplossingen om de goederenstroom binnen de stadskern binnen de perken te houden.

Een toenemende trend is de opkomst van gekoelde lockers. “Supermarkten willen hun klanten de mogelijkheid geven om hun bestelde boodschappen op te halen wanneer het hen uitkomt. Click & collect en de pakjesautomaten gaan zo hand in hand.”

 Niet alleen populair bij webshops

De Cubee pakjesautomaten zijn intussen erg populair bij de professionele klanten. Ze worden vooral gebruikt voor leveringen en retours uit de fashion-sector, maar ook andere sectoren zien de voordelen van de pakjesautomaten in. Zo past Alternate, leverancier van hardware, software en entertainment, zijn verpakkingen zelfs aan zodat die zeker in de automaten passen. “We zien ook een stijging van C2C-gebruikers,” voegt Clara toe. “ Vaak gaat het om mensen die veel op tweedehandssites verkopen. Ze geraken niet altijd binnen de openingsuren in het postkantoor en dan zijn de Cubee pakjesautomaten ideaal om de verzending toch snel via bpost te versturen.”

Onbekend maakt onbemind

De bijna 200 Cubee pakjesautomaten staan verspeid over het land, maar zijn nog niet overal even populair. “Het systeem werkt echt goed wanneer de stad of de retailer zelf ook moeite doet om de werking uit te leggen,” stelt Clara Swinnen vast. “Eens mensen de pakjesautomaten leren kennen, maken ze er wel veelvuldig gebruik van. Zo doet 10% van de gebruikers meer dan 1 keer per maand beroep op één van de Cubee pakjesautomaten.” Consumenten die het systeem niet kennen, stellen zich soms vragen over de veiligheid van de lockers. “Klopt,” bevestigt Clara Swinnen, “maar deze vrees is onterecht. De lockers staan steeds op goed zichtbare plaatsen met veel sociale controle en zijn enkel te openen met een unieke code. Zorgen over de veiligheid zijn dus helemaal niet nodig.”

 

Benieuwd naar meer trends in het e-commercelandschap?

Blijf op de hoogte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *